Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο: 11 νεκροί, τουλάχιστον 4.000 τραυματίες

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Σε τουλάχιστον 11 ανέρχονται οι νεκροί και σε 4.000 οι τραυματίες, εκ των οποίων 400 βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση», μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Αυτά δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάσεμ Γκάνεμ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε προπύργια του φιλοϊρανικού κινήματος, προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία σε όλη τη χώρα. Εν τω μεταξύ, στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

NOVA

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επισήμως το σημερινό κύμα εκρήξεων, ωστόσο η Χεζμπολάχ το κατηγόρησε άμεσα ως υπεύθυνο για την επίθεση και προανήγγειλε αντίποινα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, καταδίκασε το γεγονός ως “ισραηλινή εγκληματική επίθεση”, τονίζοντας ότι αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου. “Η κύρια προτεραιότητα του Λιβάνου είναι να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις που στοχεύουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των πολιτών μας,” δήλωσε από τη Βηρυτό, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις “επιθετικές ενέργειες” και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αν και παραμένει ασαφές πώς οι συσκευές επικοινωνίας τροποποιήθηκαν για να εκραγούν, πηγές από τη Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ότι η νέα σειρά φορητών βομβητών που χρησιμοποιούσε η οργάνωση θερμαινόταν αρχικά και στη συνέχεια εξερράγη. Μια άλλη πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας “ισραηλινής παραβίασης” του συστήματος επικοινωνίας της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Οι επιθέσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις καθημερινές ανταλλαγές πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις από τότε που άρχισε να υποστηρίζει την παλαιστινιακή σύμμαχο Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τον ισραηλινό στρατό.

Mechanical Solutions

Δύσκολη θέση για τη Χεζμπολάχ

Οι εκρήξεις αφήνουν τη Χεζμπολάχ σε μια δύσκολη θέση, καθώς η οργάνωση έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα τον τελευταίο χρόνο. Μετά την απώλεια τουλάχιστον 450 μελών της και τη ζημιά στην υποδομή της, η οργάνωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Οι εκρήξεις των βομβητών υπογραμμίζουν την ευάλωτη θέση της Χεζμπολάχ απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις διείσδυσης και θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να ανταποκριθεί σε αυτό το νέο πλήγμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ μπορεί να εξαρτηθεί από την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, ενώ παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button