Στην τηλεδιάσκεψη που αναμένεται σήμερα, οι εμπλεκόμενοι καλούνται να επιδείξουν πρόοδο στις εκκρεμότητες και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς για το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ.
Η σύσκεψη που αναβλήθηκε από την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από πρωτοβουλία των Βρυξελλών, συγκεντρώνει σήμερα την Κομισιόν, τον ΑΔΜΗΕ και τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ).
Η διαφορά με την προηγούμενη συνάντηση είναι ότι το θέμα έχει πλέον εξεταστεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Παρά την σιωπή του κυπριακού τύπου, εκτιμάται ότι υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού, που ήταν στην Κύπρο για τον εορτασμό 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Οι τελικές κατευθύνσεις αναμένονται από τους δύο ηγέτες, με τον Κύπριο Πρόεδρο να εκφράζει πρόσφατα αισιοδοξία για την επίλυση του οικονομικού σκέλους του έργου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να «τελειώσει» το έργο αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ανάκτηση κόστους, με την Κύπρο να καλείται να υποστηρίξει το έργο από την αρχή και να τροποποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Το κόστος εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2030, με ετήσια επιβάρυνση των χρηστών 30 ευρώ.
Η πλευρά των Βρυξελλών έχει προειδοποιήσει ότι αν η Λευκωσία δεν αλλάξει στάση, κινδυνεύει να χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Οι Κύπριοι αναλύουν τα δεδομένα του ενεργειακού σχεδιασμού για να διασφαλίσουν ότι το καλώδιο δεν θα επηρεάσει την χρήση φυσικού αερίου και την παραγωγή ΑΠΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει υποστηρίξει ότι το έργο με το υφιστάμενο πλαίσιο παρουσιάζει έλλειμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να μειώνεται σε 657 εκατ. ευρώ από 750 εκατ. ευρώ. Ζητεί επίσης τροποποίηση στην διασυνοριακή κατανομή κόστους.
Η ΡΑΑΕΥ εκκρεμεί το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), με τον ΑΔΜΗΕ να ζητά 8,9%. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η ΡΑΑΕΚ καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί το αίτημα του Διαχειριστή για ανάληψη γεωπολιτικού κινδύνου, όπως έπραξε η Ελλάδα.
Η Γαλλική Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο, πιέζει να πληρωθεί η δόση 108 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, διαφορετικά απειλεί με έξοδο από το έργο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram