Σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης» κηρύχθηκε η Θεσσαλία, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα με τους ελέγχους να συνεχίζονται και τα σφαγεία να κλείνουν.
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από τη Δευτέρα, αναμένεται παραπάνω από 100 κτηνίατροι να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης. Σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν περίπου 360 κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανώλης, έχουν λάβει και ορισμένα πρόσθετα μέσα όπως το να μην βγάζουν τα ζώα έξω για να βοσκήσουν.
Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν θανατωθεί περίπου 2.400 αιγοπρόβατα στην περιοχή.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πανώλη.
Τα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο στοχεύουν στον περιορισμό της νόσου και περιλαμβάνουν, τη δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χλμ και την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων.
Η διακίνηση του γάλακτος συνεχίζεται ανεμπόδιστα με υψηλή παστερίωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται από τα κρούσματα πανώλης.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram