Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Το NATO ενισχύει την υποστήριξή του στην Ουκρανία με F-16, Patriot και 40 δις δολάρια

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Μαχητικά αεροσκάφη F-16, συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη: τα 32 κράτη μέλη του NATO ενίσχυσαν περαιτέρω χθες Τετάρτη την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής συνόδου του η οποία σημαδεύεται ωστόσο από μεγεθυνόμενη πολιτική αβεβαιότητα, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία βρίσκεται επί ποδός πολέμου» με τη βοήθεια της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν όσον αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία της, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη σύνοδο, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 χρόνων ύπαρξης της στρατιωτικής συμμαχίας.

NOVA

Οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «υποστήριξη» του Πεκίνου στο ρωσικό πολεμικό εγχείρημα στην Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν τους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η συμμαχία να αφεθεί να μείνει πίσω», διατράνωσε ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω αμφισβητήσεων για την κατάσταση της υγείας του Δημοκρατικού προέδρου, 81 ετών, και για το κατά πόσον είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες στις ΗΠΑ.

Πριν καν από την επίσημη έναρξη της συνόδου, κράτη μέλη του NATO ανακοίνωσαν πως άρχισαν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.

Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων «θα φέρουν πιο κοντά» τη «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Mechanical Solutions

Τα F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία «θα πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες το καλοκαίρι», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επισήμανε πως το Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν περισσότερα μαχητικά στην Ουκρανία, που είναι αντιμέτωπη με συχνές ομοβροντίες ρωσικών πυραύλων εναντίον αεροπορικών βάσεων, πόλεων και υποδομών της.

Αφού εόρτασαν την 75η επέτειο από την ίδρυση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, οι ηγέτες συμμετείχαν στο Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού, κορυφαίο πολιτικό όργανο του NATO.

Προχθές Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι θα προμηθεύσουν πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 4 συστοιχίες Patriot. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ιταλία θα συνεισφέρουν σε αυτό.

Δυο και πλέον χρόνια μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να αναπτύξουν την αμυντική βιομηχανία τους, είπε χθες ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή η νέα δέσμευση στέλνει στον κόσμο αλάθητο μήνυμα», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι 23 από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας αφιερώνουν πλέον το 2% ή μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει τα τελευταία 75 χρόνια συνέβη πίσω από την ασπίδα του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι είμαστε πιο δυνατοί με τους φίλους μας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπάιντεν.

Η συμμαχία αποφάσισε η στρατιωτική βοήθεια που διαθέτει στην Ουκρανία να φθάσει κατ’ ελάχιστον τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη «χρονιά που έρχεται» και να συνεχιστεί, σύμφωνα με το ανακοινωθέν των ηγετών.

Στη σύνοδο αυτή η Ουκρανία ευχόταν —αν και χωρίς ψευδαισθήσεις— ότι θα σημειωνόταν πρόοδος ως προς την ουκρανική υποψηφιότητα προς ένταξη στην ατλαντική συμμαχία. Ωστόσο, χώρες-κλειδιά, ανάμεσά τους κατά διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εναντιώνονται σε αυτό άμεσα ή πρόωρα.

Πάντως στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται πως ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συμφωνεί πως είναι «μη αναστρέψιμη» η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στους κόλπους του.

Για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι αποφάσεις του NATO «προσφέρουν στην Ουκρανία τη σαφήνεια που χρειαζόταν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έφθασε στην Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη, δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο, με φόντο τις ανησυχίες, ειδικά των ευρωπαίων εταίρων του, για δυνητική αποδυνάμωση του ρόλου της Γαλλίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η σύνοδος της Ουάσιγκτον εξάλλου έγινε σε ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με κύμα αμφισβήτησης στο ίδιο το κόμμα του: αιρετοί τον καλούν να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σκιά του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, που είχε επικρίνει έντονα άλλα κράτη μέλη του NATO κι είχε φθάσει στο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση το Άρθρο 5 του Συμφώνου, ήταν παρούσα στη σύνοδο.

«Αναμένω πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός και πιστός σύμμαχος στο NATO», καθησύχασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του, ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ από την πλευρά του μίλησε για πόλωση στις ΗΠΑ που χαρακτήρισε «πολύ τοξική».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πήγε στη σύνοδο μετά τα πρόσφατα ταξίδια του στη Μόσχα και στο Πεκίνο, που προκάλεσαν από εκνευρισμό ως οργή στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

«Η ισχυρότερη Συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία», έγραψε ο Μπάιντεν στο Χ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button