Κρήτη, «Μίνωας 2024» – Αδυναμίες σε συντονισμό, ελλείψεις σε τηλεπικοινωνίες
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται σε τομείς κρίσιμης σημασίας σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό - Αμηχανία στη διαχείριση τσουνάμι
Ολοκληρώθηκε η διήμερη μεγάλη άσκηση «Μίνωας 2024» που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, για να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.
Αρκετά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν, ενώ αναδείχθηκαν και αρκετά προβλήματα τα οποία σχετίζονται κυρίως με τα ζητήματα της διαλειτουργικότητας αλλά και των τηλεπικοινωνίων.
Αυτά συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο δύο ημέρες τώρα είχε μετατραπεί σε συντονιστικό κέντρο για την μεγάλη άσκηση.
Η έλλειψη στον σχεδιασμό για το Ηράκλειο
Λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο ήταν η συγκεκριμένη άσκηση σύμφωνα με τον δήμαρχο, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, καθώς όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υπήρχε μία σοβαρή έλλειψη.
«Η άσκηση ήταν χρήσιμη, αλλά ήταν λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο, καθώς ο σχεδιασμός της δεν περιελάμβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο. Αυτή ήταν μία κρίσιμη έλλειψη και όπως επεσήμανα αυτό θα πρέπει να αναπληρωθεί και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στο Ηράκλειο που συγκεντρώνει το 1/3 του πληθυσμού της Κρήτης με τις ιδιαιτερότητες που έχει ως αστική περιοχή και την επικινδυνότητα που γνωρίζουμε», τόνισε σχετικά ο κ. Καλοκαιρινός.
Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν
Προβλήματα διαλειτουργικότητας, αλλά και τηλεπικοινωνίων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης.
«Στην άσκηση ήταν θετικό ότι γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαλειτουργικότητας. Ποιος συνεργάζεται με ποιον; Σε ποιο επίπεδο, σε ποιον χρόνο και βάσει με ποιο πρωτόκολλο; Έχουμε δουλειά να κάνουμε σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός και συνέχισε: «Δεύτερον, το ζήτημα των τηλεπικοινωνιών που θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμο και εδώ θεωρώ ότι επισημάνθηκαν ελλείψεις και ελπίζω πως θα καταγραφούν και θα αναπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο, ξεκινώντας από τα δορυφορικά τηλέφωνα και φτάνοντας τους ασυρμάτους δεδομένου ότι οι συμβατικές επικοινωνίες σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος καταρρέουν. Εμείς στο δήμο Ηρακλείου το αντιμετωπίσαμε σαν μία ευκαιρία για να κάνουμε μία δική μας εσωτερική δοκιμή και δοκιμάσαμε ένα δικό μας εσωτερικό ασύρματο δίκτυο που λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά αλλά έχουμε συγκεκριμένες ιδέες για να το αναπτύξουμε ώστε να εξασφαλιστούν οι επικοινωνίες».
Αμηχανία στη διαχείριση τσουνάμι
Παράλληλα ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην αμηχανία που υπήρξε για την διαχείριση ενός μεγάλου συμβάντος όπως το τσουνάμι.
«Το τρίτο ζήτημα αφορά τους συνολικούς σχεδιασμούς. Εδώ επισημάνθηκε μία μεγάλη έλλειψη της άσκησης που αφορά στην περίπτωση ανάπτυξης βαρυτικών κυμάτων, το λεγόμενο τσουνάμι, στα παράλια της Κρήτης. Αυτό ήταν ένα σενάριο που είχε εξαιρεθεί πρακτικά με σημειακές μόνο περιπτώσεις που δεν είναι ρεαλιστικές. Όταν τέθηκε χθες διαπιστώσαμε την αμηχανία για τη διαχείρισή τέτοιων συμβάντων», ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός ενώ παράλληλα τόνισε και το πρόβλημα με τις υποδομές: «Τέταρτο σημείο, αφορά στις υποδομές και στους χώρους. Εδώ επίσης θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις υποδομές μας, εδώ πρότεινα την άμεση δημιουργία ενός μόνιμου κέντρου ελέγχου και ο δήμος Ηρακλείου μπορεί να το διαθέσει εφόσον έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα είναι επιχειρησιακό 24 ώρες το 24ωρο για το συγκεκριμένο συμβάν που έρχεται χωρίς προειδοποίηση».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram