Στα… σκαριά, βρίσκονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας για να εγκατασταθούν στις ελληνικές θάλασσες τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ήδη το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι μεγάλο. Ταυτόχρονα, εντός του 2024 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να ολοκληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να «τρέξουν» οι απαραίτητες έρευνες στις επιλεγμένες περιοχές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Πιο συγκεκριμένα, εντός του έτους, το ΥΠΕΝ παράλληλα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα «τρέξει» και επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει μέσα στο 2024, θα προχωρήσει μέσω ενός ειδικού φορέα στον οποίο θα συμμετέχει η ΕΔΕΥΕΠ και ο ΑΔΜΗΕ στην διεξαγωγή όλων των ερευνών που θα χρειαστούν οι επενδυτές. Σκοπός του υπουργείου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα όταν θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Σε σχέση με τα κονδύλια που θα απαιτηθούν σε αυτή την διαδικασία, θα δοθούν αρχικά ως χρηματοδότηση από το Κράτος σαν δημόσια δαπάνη και στην συνέχεια θα ανακτηθούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δύο πρώτων πιλοτικών offshore σταθερής έδρασης, συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Όμιλο Κοπελούζου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.
Το Πρόγραμμα
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι πριν το 2030 να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, σε πρώτη φάση μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση 25 περιοχών για την εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 12,4 γιγαβάτ.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Φυσικών Πόρων, καθορίζει επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης και εκτιμά δυναμικότητα περίπου 4,9 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως το 2030-2032), εξαιρουμένης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης που προορίζεται για πιλοτικά έργα. Επιπλέον, το πρόγραμμα εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα (μετά το 2030 – 2032) χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος περίπου 12,4 GW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο, που έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης.
Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες περιοχές βρίσκονται:
-Στην ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW
-Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW
-Στο κεντρικό Αιγαίο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW
-Στον άξονα Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW
-Στο Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram