Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τις νοσηλείες από το 2024

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Επεκτείνεται άμεσα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, το οποίο μέχρι στιγμής εφαρμόζεται πλήρως  σε 2 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και σε άλλα οκτώ νοσοκομεία σε διάφορες ΥΠΕ ανά τη χώρα.

Το σύστημα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη κατανομή των διαθεσίμων πόρων για τα Νοσοκομεία, καθώς και την καταγραφή του παραγόμενου έργου τους. Άμεσα μάλιστα, προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας πληρωμής των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, αντί του κρατικού προϋπολογισμού.

NOVA

Η εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλίων θα ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε να αρχίσουν οι πλήρεις καταγραφές των περιστατικών, η κωδικοποίηση των ασθενειών και η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από το νέο σύστημα, ενώ η φάση αποζημίωσης των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όσον αφορά την 7η και την 3η ΥΠΕ, εντός Νοεμβρίου θα μπουν κατευθείαν σε καθεστώς αποζημίωσης, αφού έχουν ενταχθεί ήδη στο σύστημα το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Για το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ – DRG) που εφαρμόζει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) μίλησε στο in.gr ο Πρόεδρος του Κέντρου Παντελής Μεσσαρόπουλος.

Το σύστημα DRG στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχικά από την 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης, στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, και τώρα τα νοσήλια DRG εφαρμόζονται και σε επιπλέον 3 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δύο νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, δύο νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και νήσων, συν ένα από την 4η ΥΠΕ Θεσσαλονίκης.

Mechanical Solutions

Το σύστημα DRG προβλέπει την αποζημίωση των νοσοκομείων βάση του παραγόμενου έργου, προκειμένου να μετράται κάθε παράμετρος που προσδιορίζει το τελικό ύψος της δαπάνης που χρειάζεται για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών.

Λεπτομερής καταγραφή της νοσηλείας των ασθενών γίνεται για την ορθή κοστολόγηση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία

Με την ένταξη όλων των Νοσοκομείων στο σύστημα DRG η κατανομή των διαθέσιμων ποσών θα γίνεται στη βάση «ουδέτερων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που είναι ο μέσος όρος της χρηματοδότησης που δέχθηκαν τα νοσοκομεία την προηγούμενη διετία. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ουδέτερους  προϋπολογισμούς  μέχρι την ολοκληρωτική εφαρμογή και την ένταξη σε φάση αποζημίωσης  των Μάρτιο του 2024  (Υπενθυμίζουμε ότι η Κρήτη και η Μακεδονία εντάσσονται  σε φάση αποζημίωσης από τον Νοέμβριο του 2023).

Άμεσα αναμένεται η έκδοση κοινής απόφασης από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών με την οποία όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κοστολόγησης με ουδέτερους προϋπολογισμούς, ώστε να συλλεγούν κατ΄ αρχήν τα απαιτούμενα δεδομένα για τη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου.

Αμέσως μετά θα προχωρήσει και το νέο σύστημα αποζημίωσης, όπου το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων δεν θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2024, αφότου έχουν συλλεγεί τα απαιτούμενα στοιχεία για να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στο σύστημα πληρωμών.

Για τον ίδιο λόγο μάλιστα, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα φτάνει το 80% του προϋπολογισμού που προβλέπεται σήμερα για τα νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο 20% θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν.

Η κατανομή των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία, θα γίνει στη βάση συντελεστή αποζημίωσης σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους.

Η διαδικασία μετάβασης από τον ένα τρόπο πληρωμής των νοσοκομείων στον άλλο, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, μελετάται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Υγείας.

Δεν γράφτηκαν τα χειρουργεία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη καταγραφή όλων των δεδομένων του ασθενή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Π.χ. σε ένα νοσοκομείο, το 75% περιστατικών καταγράφηκαν ως παθολογικού τομέα, το 21% του χειρουργικού και το 4% άλλου επεμβατικού τομέα, ενώ σε χειρουργικό τμήμα νοσοκομείου, το 87% αφορούσαν παθολογικό τομέα, μόλις το 13% τον χειρουργικό και δεν υπήρχαν περιστατικά άλλου επεμβατικού τομέα.

Για το λόγο αυτό γίνεται εκπαίδευση από τα στελέχη του ΚΕΤΕΚΝΥ στο προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε όλες οι παράμετροι της νοσηλείας των ασθενών να καταγράφονται με λεπτομέρεια

Κι αυτό, γιατί η πλατφόρμα όπως έχει σχεδιαστεί, έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να «βλέπει» τις πιο συχνές διαγνώσεις και ιατρικές πράξεις, από πού ήρθαν τα περιστατικά, τις ηλικίες τους κλπ.

Έλεγχος

Τα στατιστικά στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της περίθαλψης.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, αναλύουμε τα στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση με επιδημιολόγο και στατιστικολόγο και καταρτίζουμε έκθεση που διαθέτουμε στο νοσοκομείο και την ΥΠΕ. Ακολουθεί συνάντηση με τους δύο φορείς, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά.

Από τα δεδομένα μέχρι στιγμής, φαίνεται ποια κλινική παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας ώστε να ενισχυθεί από το υπουργείο, ποια λειτουργεί με … «βαλιτσάκι», βαφτίζοντας τακτικά περιστατικά ως επείγοντα. Φαίνεται η δουλειά που γίνεται σε κάθε κλινική. Και μάλιστα με υπό κατάρτιση τροπολογία, θα υπάρξουν κίνητρα, ενίσχυση με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό (αναμένεται medical coding excellence).

Ιατρικός φάκελος

Ο κ. Μεσσαρόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να καταγράφονται και οι δευτερεύουσες διαγνώσεις, γιατί έτσι αποκαλύπτεται η συννοσηρότητα και γίνεται σωστά η κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα όμως, διασφαλίζεται και η ποιότητά τους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ξεχωριστό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για την 7η ΥΠΕ Κρήτης, όπου στην πλατφόρμα ελέγχου αναλύονται τα περιστατικά ένας προς ένα. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των   Αντίστοιχα έχει συμβεί και στην 3η ΥΠΕ.

Σήμερα τα νοσοκομεία της Κρήτης επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ με πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2025 όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα επικοινωνούν μεταξύ τους  και με το υπουργείο Υγείας..

Και η αβεβαιότητα

Ο κ. Μεσσαρόπουλος μας μίλησε επίσης για τους παράγοντες αβεβαιότητας, λέγοντας πως για να πετύχει το νέο σύστημα χρειάζονται 3 στοιχεία:

  • Η καταγραφή όλων των περιστατικών, κάτι το οποίο μπορούμε να πετύχουμε.
  • Η ποιότητα της εκπαίδευσης για τα στοιχεία που περνούν μέσα στο σύστημα. Πέραν των εκπαιδεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει, εντός του 2024 θα υπάρξει επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης σε υγειονομικούς, ώστε η κωδικοποίηση των νόσων και των παρεχόμενων υπηρεσιών να γίνεται με ακρίβεια.
  • Η ποιότητα της κωδικοποίησης, η οποία με τους ελέγχους που γίνονται στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά υποκωδικοποιήσης στα επίπεδα που ισχύουν στο εξωτερικό. το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βάζουν όλες τις διαγνώσεις στον ιατρικό φάκελο. Για παράδειγμα σε περίπτωση εγκεφαλικού δεν μπαίνει πιθανή συννοσηρότητα από διαβήτη κοκ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
in.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button