Την Παρασκευή 11/8 ολοκληρώθηκε και η τρίτη εβδομάδα του 5ου Θερινού Σχολείου και μαζί της η πρώτη φάση του Θερινού σχολείου μας. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες εντός και εκτός αιθουσών, καθώς οι μαθητές μας πέρα από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, συμμετείχαν σε σημαντικές εξωτερικές δραστηριότητες σχετικές με την κρητική φύση, το κρητικό φαγητό, την αυθεντική ζωή, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.
Τη Τρίτη 8/8 πραγματοποίησαν επίσκεψη στο εργαστήριο της οικότεχνη Ρέας Πηγιάκη στο Μύρτος όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν βιωματικά στη διαδικασία παραγωγής σαπουνιού με παραδοσιακό τρόπο. Την Τετάρτη 9/8 υλοποιήθηκε φυσιολατρική και παράλληλα εκπαιδευτική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές μας πεζοπόρησαν στη χερσόνησο της Κολοκύθας και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον φούρνο του Αντώνη Φαρσάρη όπου παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν στην παρασκευή κρίθινου ψωμιού σε ξυλόφουρνο.
Την Πέμπτη 10/8 οργανώθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών μας παζάρι ενίσχυσης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «DONKEY SANCTUARY» στην Ανατολή Ιεράπετρας και ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα μουσικής με την εκπαιδευτικό και μουσικό Δέσποινα Αναστασοπούλου. Το βράδυ της ίδιας μέρας, δάσκαλοι και μαθητές γιόρτασαν το τέλος των μαθημάτων στην αυλή μεζεδοπωλείου της πόλης μας όπου και ερμήνευσαν τα παραδοσιακά τραγούδια στα οποία είχαν εξασκηθεί με τη συνοδεία της δασκάλας τους Δέσποινας Αναστασοπούλου(κιθάρα) και τη βοήθεια του Γιάννη Προϊστάκη(λαούτο) Κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα και συγκίνησαν με την ερμηνεία τους όλους τους παρευρισκόμενους.
Θα θέλαμε, κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα τοπικά και παγκρήτια μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, που συνέβαλαν σημαντικά στην προβολή του σχολείου μας με τις δημοσιεύσεις τους και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία του Θερινού Σχολείου μας. Την οικοτέχνη Ρέα Πηγιάκη για το βιωματικό μάθημα σαπωνοποιίας, την καλλιτέχνη Morgane Lagache για το βιωματικό μάθημα επεξεργασίας ντόπιου πηλού και δημιουργίας καλλιτεχνημάτων, τον αρτοποιό Αντώνη Φαρσάρη για την παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής κρίθινου ψωμιού, τη Μαρία Σημαιάκη, τη Μαρία Μασσάρου και τον Γιώργο Αφορδακό για τη φιλοξενία και ξενάγηση στον Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς, στο Μουσικό Ενδημικών Βοτάνων «ΡΟΔΑΝΘΗ» και στο «Σπίτι της Κριτσωτοπούλας» αντίστοιχα. Επιπλέον, τον Thomas Brogan, διευθυντή του INSTAP και την Eleanor Huffman για την ξενάγηση στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας-Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης και στον αρχαιολογικό χώρο της Χαλέπας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» για την ξενάγηση στην Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας και στο Αρχαίο Θέατρο στα Βιγλιά καθώς και τον συντοπίτη Στέφανο Κατρινάκη για την ξενάγηση στο Τζαμί, στο Σπίτι του Μικρασιάτη, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στον ιστορικότερο ναό της πόλης, τον ναό του Αφέντη Χριστού, στο Σπίτι του Ναπολέοντα και στο ενετικό κάστρο, τον Καλέ. Ευχαριστούμε θερμά, επίσης, την Ιωάννα Καμαρίτη, μέλος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» για τα μαθήματα χορού και την εκπαιδευτικό-μουσικό Δέσποινα Αναστασοπούλου για τα μαθήματα μουσικής. Επιπλέον, ευχαριστούμε το πρατήριο άρτου Κουγιουμουτζάκης και τη Στέλλα μας για τη συνεργασία και συνέπεια στην παράδοση σνακ και καφέ αντίστοιχα σε καθημερινή βάση.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε εγκάρδια εκ μέρους όλων των συντελεστών, Υπεύθυνου οργάνωσης, δασκάλων και μαθητών, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο που στάθηκε στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, στήριξε, ενθάρρυνε και μας τίμησε με την επίσκεψη Του στις 4 Αυγούστου.
Οι 16 συμμετέχοντες έμειναν στην περιοχή μας 20 μέρες. Μελέτησαν, διάβασαν, άκουσαν, μίλησαν, τραγούδησαν στη γλώσσα μας. Γνώρισαν πολυεπίπεδα την Ελλάδα, την Κρήτη, την Ιεράπετρα και τους ανθρώπους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Έκαναν φιλίες, φιλίες μεταξύ τους, φιλίες με τους ντόπιους. Έζησαν αυθεντικές εμπειρίες και επέστρεψαν στις πατρίδες τους και στην καθημερινότητά τους έχοντάς τες στην καρδιά και στο μυαλό ως τα καλύτερα αναμνηστικά. Το ραντεβού μαζί τους ανανεώθηκε για το καλοκαίρι του 2024. Για μας, όμως, προέχει η Β φάση φάση του 5ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας τον Σεπτέμβριο (4/9-15/9) περίοδο κατά την οποία περιμένουμε 24 μαθητές, νέους αλλά και παλιούς γνώριμους.
Λίγη ξεκούραση και το ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα, την Παράδοση, την Ιστορία συνεχίζεται!
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram