Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Μαρτίνεθ: Με ποιο τρόπο έκανε ο Ισπανός το θαύμα στη Γρανάδα και οι ομοιότητες που έχει ο Ολυμπιακός

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν, ειδικά από τη στιγμή που πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στην Αυστρία, έχοντας προσθέσει στο ρόστερ του μόλις δύο νέους παίκτες: τον Βιθέντε Ιμπόρα και τον Κίνι.

Με βάση τα όσα έχουν συνηθίσει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» στο μεταγραφικό παζάρι, αυτό είναι λίγο έξω από τα νερά τους.

NOVA

Ωστόσο, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον αθλητικό διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν, και τον προπονητή, Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Πολλοί είναι αυτοί που αναρρωτιούνται πώς θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν, ειδικά από τη στιγμή που πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα.

Η απάντηση

Δεν αποκλείεται η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να είναι… η Γρανάδα! Η ομάδα με την οποία ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έκανε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, ίσως, και να είναι η προσομοίωση που θέλει να κάνει ο Ισπανός προπονητής με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα το μέγεθος των «ερυθρόλευκων» δεν συγκρίνεται με τη μικρή αλλά ιστορική Γρανάδα.

Ωστόσο, σε αυτή ο Μαρτίνεθ έβγαλε όλο το προπονητικό του ταλέντο, με απλά υλικά. Και καταπώς φαίνεται το ίδιο θέλει να κάνει στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2018 η διοίκηση της Γρανάδας, που ελεγχόταν από ένα επενδυτικό fund, στο οποίο CEO ήταν ο Αντόνιο Κορδόν, προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο οποίος είχε το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας.

Η μελέτη

Εκείνο που έκανε πρώτα ήταν να μελετήσει όλους τους παίκτες του ρόστερ. Και μετά από αρκετές προπονήσεις να ζητήσει να γίνουν κάποιες προσθήκες, οι οποίες δεν ήταν δαπανηρές.

Mechanical Solutions

Μεταγραφές ομάδας δεύτερης κατηγορίας, που ήταν τότε η Γρανάδα. Με βάση τα όσα μάθαιναν κι έβλεπαν στην προετοιμασία, η Γρανάδα σε καμία περίπτωση δεν λογιζόταν στα φαβορί για την άνοδο. Ο Μαρτίνεθ, ωστόσο, δούλευε ήρεμος και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο κορμός

Αρχικά βρήκε μια αμυντική τετράδα, που την «έδεσε» με δύο χαφ, που ήξεραν μπάλα, ήταν εγκεφαλικοί και ήξεραν να συνεργάζονται άψογα.

Ο Σαν Εμετέριο και ο Μοντόρο ήταν οι δύο χαφ. Και την άμυνα αποτελούσαν οι στόπερ Χοσέ Μαρτίνεθ, Σάντσεθ, με τους μπακ Άλεξ Μαρτίνεθ (δεξιός), Κίνι (αριστερός).

Αυτοί οι έξι ήταν μια καλά δουλεμένη ορχήστρα, που δύσκολα άφηναν χώρο στον αντίπαλο, ενώ βοηθούσαν σημαντικά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Με ελάχιστες απουσίες, λόγω τραυματισμών και καρτών, οι συγκεκριμένοι ήταν η ραχοκοκαλιά. Αποτέλεσμα ήταν η Γρανάδα να τελειώσει τη σεζόν δεχόμενη μόλις 28 γκολ σε 42 παιχνίδια.
Άθλος

Για όλους όσοι γνωρίζουν τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και τον τρόπο που αγωνίζονται οι ομάδες, όπου μπαίνουν πολλά γκολ, αυτό που έκανε η Γρανάδα στην κατηγορία ήταν κάτι παραπάνω από άθλος. Ένας άλλος παίκτης-κλειδί ήταν το δεκάρι, ο Φέντε Βίκο.

Ο Ισπανός άσος ήταν αυτός που έκανε όλη τη δουλειά πίσω από τον επιθετικό, δημιουργώντας, σκοράροντας και βγάζοντας πολλούς αυτοματισμούς με τα εξτρέμ και τον επιθετικό. Έτσι στα 39 ματς που έπαιξε έβαλε 5 γκολ κι έδωσε 7 ασίστ. Μοιάζει πολύ με το πώς δουλεύει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, μέχρι στιγμής, τον Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό!

Οι ομοιότητες Σολδάδο και Ελ Αραμπί

Το καλοκαίρι του 2019 η Γρανάδα, που για το μόνο που δεν φημιζόταν ήταν το ποδόσφαιρο, έκανε μια μεγάλη γιορτή ακριβώς γι’ αυτό. Η ομώνυμη ομάδα είχε κερδίσει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια, με ομάδα που δεν είχε αστέρια, αλλά παίκτες-εργαλεία, που έκαναν αυτό που ήθελε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Η πρώτη κατηγορία όμως είναι κάτι το διαφορετικό. Ωστόσο, ο Ισπανός προπονητής είχε ήδη τη… μαγιά. Κι εκείνο που έκανε ήταν να προσθέσει μερικά υλικά.

Το πιο σημαντικό ήταν που έφερε τον Ντομίνγκος Ντουάρτε για το κέντρο της άμυνας, τον εξτρέμ Ντάργουιν Ματσίς (γύρισε έπειτα από έναν χρόνο) και τον επιθετικό Ρομπέρτο Σολδάδο (34 ετών τότε), που έμεινε ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε. Ο έμπειρος άσος έγινε αμέσως ο αρχηγός κι εκείνος που εμψύχωνε τους συμπαίκτες του, με εντολή του Μαρτίνεθ. Δεν αποκλείεται να θέλει να κρατήσει, για τον ίδιο λόγο, στον Ολυμπιακό και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο 36χρονος μπορεί μέχρι στιγμής να είναι ο μοναδικός επιθετικός, αλλά είναι σε εξαιρετική κατάσταση και με διάθεση να μείνει!

Στην κορυφή

Γυρίζοντας στη Γρανάδα της σεζόν 2020-21, δυνατή μεταγραφή ήταν και αυτή του χαφ Γκοναλόνς, ενώ κράτησε και τον Φέντε Βίκο (δεκάρι), που ήταν δανεικός την προηγούμενη σεζόν. Ενισχυμένη σε όλες τις γραμμές και με τον βασικό κορμό να υπάρχει, η Γρανάδα βγάζει με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες τις 10 πρώτες αγωνιστικές στη La Liga, φιγουράροντας στην πρώτη θέση. Το 4-2-3-1 μένει το βασικό σύστημα, οι νεοφερμένοι Σολδάδο, Ματσίς, Ντουάρτε έγιναν ενδεκαδάτοι και η Γρανάδα της πίεσης, των ξαφνικών αντεπιθέσεων, αλλά και της κλειστής άμυνας, όποτε χρειαζόταν, γίνεται μια ομάδα που χρήζει μελέτης.

Εκείνη τη σεζόν είχε το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας. Για τον Μαρτίνεθ το θέμα δεν είναι πόσο κοστίζει ένας παίκτης, αλλά αν κάνει στην αγωνιστική του φιλοσοφία. Καθώς αναλύει μέχρι και τη λεπτομέρεια, μπορεί ένας παίκτης που δεν γεμίζει το μάτι να εξελιχθεί σε τρομερό εργαλείο στα χέρια του. Όσο απρόβλεπτες θέλει να είναι οι ομάδες του, άλλο τόσο απρόβλεπτος είναι και ο ίδιος στις μεταγραφές. Μέχρι στιγμής έχει φανεί και με τον Ολυμπιακό. Καθώς ο δύο πρώτες μεταγραφές ήταν οι Κίνι, Ιμπόρα, που αγωνίζονταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

Και πάλι στη Γρανάδα εκείνης της σεζόν η 4άδα της άμυνας με τους δύο χαφ ήταν όλα τα λεφτά. Χαρακτηριστικό ήταν το εντός 2-0 επί της Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε για την 5η αγωνιστική. Ο Μαρτίνεθ «κλείδωσε» τους Γκριεζμάν, Λουίς Σουάρες, Πέρεθ, Ράκιτιτς, με την 4άδα της άμυνας και τους χαφ Ερέρα, Μοντόρο να σχηματίζουν πολλές φορές δύο τριάδες στην άμυνα με συνδυασμούς, αλλά και μια 5άδα με τον Μοντόρο σε ρόλο μπαλαντέρ μπροστά τους.

Το τρομερό ματς κόντρα στη Νάπολι του Γκατούζο

Η Γρανάδα της σεζόν 2019-20 ήταν μια ομάδα κομπιούτερ. Υπήρχε το ένα αστέρι, ο Ρομπέρτο Σολδάδο, και οι υπόλοιποι έδεναν αρμονικά μεταξύ τους.

Μπορούσαν να παίξουν πολλές παραλλαγές συστημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κι έτσι κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση και για πρώτη φορά στην ιστορία της να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. «Έχω διαβάσει πολύ πάνω στο ποδόσφαιρο. Είναι το πάθος μου. Ήξερα απο μικρός πως θα γίνω προπονητής. Καθώς το μυαλό μου δούλευε μόνο του νέες τακτικές ακόμα και όταν ήμουν παίκτης.

Έχω πάει σε πολλά σεμινάρια κι έχω κάνει άπειρες ερωτήσεις σε προπονητές-μεγαθήρια, για να μάθω όσο περισσότερα μπορώ», θα πει ο Μαρτίνεθ σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει.
Και τη σεζόν 2020-21 η Γρανάδα ήταν μια ομάδα-πρότυπο, παρά το γεγονός πως είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Αυτούς που ήθελε

Μεταγραφές με παίκτες-αστέρια δεν έκανε. Πήρε αυτούς που ήθελε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το πλάνο του. «Μιλάω με προπονητές μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ. Οι τακτικές τους είναι ιδιαίτερες και πλέον χρησιμοποιούνται και στο ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει. Το 4-2-3-1 παραμένει αν και η άμυνα υπέστη αλλαγές, με τον Ντουάρτε να ήταν μόνο η σταθερά. Το πρέσινγκ δεν αλλάζει, ωστόσο μπορούσε να δει κανείς στο γήπεδο τρίγωνα και τετράγωνα παικτών με ιδιαίτερες κινήσεις στο κέντρο που δημιουργούσαν δύο ζώνες άμυνας και ενίοτε έβγαιναν με ταχύτητα μπροστά. Τη βραδιά της 18ης Φεβρουαρίου του 2021 η Γρανάδα υποδέχεται τη Νάπολι για τη φάση των «16» του Europa League.

Ο Μαρτίνεθ βάζει 3ο χαφ τον Γκοναλόνς ανάμεσα στους Ερέρα, Μοντόρο και μπροστά τριάδα τούς Ματσίς, Μολίνα, Κένεντι. Η πίεση, η ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και οι αλληλοκαλύψεις στην άμυνα φέρνουν ένα τρομερό 2-0 με γκολ στο 19΄ και το 21΄ από τους Ερέρα, Κένεντι, αντίστοιχα.

Η Νάπολι τα είχε χαμένα και γλίτωσε από περισσότερα τέρματα. Δεν απέφυγε τον αποκλεισμό όμως. Η Γρανάδα εκείνη τη σεζόν έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, οπότε αποκλείστηκε από την πιο έμπειρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παράλληλα στη La Liga τερματίζει στη 10η θέση κι ενώ θα περίμενε κανείς πως δεν θα άντεχε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Κι όμως άντεξε, καθώς ο Μαρτίνεθ έπαιρνε το 100% από κάθε παίκτη του ρόστερ. Για τον λόγο αυτό καθένας που βρίσκεται στο ρόστερ έχει κάποιο στοιχείο που θέλει ο Ισπανός προπονητής για να κάνει τη δουλειά του.

Αυτό θέλει να δημιουργήσει και στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και δεν έδειξε να βιάζεται να γίνουν μεταγραφές. Ήθελε να γνωρίσει καλά τους παίκτες που ήδη έχουν συμβόλαια. Να δει τις ικανότητές τους και πώς θα μπορούν να προσφέρουν στην αγωνιστική του φιλοσοφία. Για τον ίδιο το παν δεν είναι οι μεταγραφές. Την πρώτη του χρονιά στη Γρανάδα το κόστος των μεταγραφών δεν ξεπέρασε τα 800.000 ευρώ! Μάλιστα, δεν λύθηκαν δύο μεγάλα συμβόλαια, που δεν άφηναν την ομάδα να κάνει μεταγραφές, αφού υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί και στη δεύτερη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν δόθηκαν 8.500.000 ευρώ για τους Ματσίς, Ντουάρτε και οι άλλες μεταγραφές ήταν δανεικών και ελεύθερων παικτών.

Μόνο την τελευταία χρονιά του δαπανήθηκαν 20.000.000 ευρώ, με τη Γρανάδα να φτάνει έως και τα προημιτελικά του Europa League. Αλλά είχε φτιάξει ένα μοντέλο ομάδας βασισμένο στην ταχύτητα, στις γρήγορες αντεπιθέσεις, στους αυτοματισμούς και, όποτε χρειαζόταν άμυνα, με συνεργασίες.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Απογευματινή

Σχετικά άρθρα

Back to top button