Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας από εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ξεχωριστή θέση στα νέα επενδυτικά σχέδια έχουν οι περιπτώσεις μετατροπής υφιστάμενων κτιρίων σε ξενοδοχεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η μετατροπή σε ξενοδοχειακή μονάδα του Αρχοντικού του Μπέη Σεκεριά επί της οδού Αποκορώνου 15, στην εντός των ενετικών τειχών πόλη του Ηρακλείου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Λεμονάκης Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με κοινή απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης με την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης και μετατροπής σε ξενοδοχειακή μονάδα του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτηρίου.
Παράλληλα εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης των διατηρητέων στοιχείων του κτηρίου. Η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης δόθηκε, με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθεί μία σειρά όρων, γιατί κρίθηκε ότι η επένδυση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός σημαντικού μνημείου του Ηρακλείου. H ανέγερση του κτηρίου χρονολογείται προ του 1893. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Ηρακλείου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Βαλκανικής αρχιτεκτονικής με σαφείς νεοκλασικές επιρροές. Η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από σαχνισί που στηρίζεται σε απλά μεταλλικά φουρούσια και είχε διακοσμητικά κολωνάκια στις ακμές του. Το σαχνισί στέφεται με αέτωμα πλαισιωμένο με σύνθετο ξύλινο γείσο. Το μέγεθος του κτηρίου, η διάρθρωση των χώρων του, η ποικιλία των μορφών των επί μέρους τμημάτων του και η υψηλή αισθητική αντίληψη που αποπνέει το καθιστούν μοναδικό για το Ηράκλειο.
Πέραν, όμως της παραπάνω περίπτωσης υπάρχουν και άλλα παραδείγματα μετατροπής κτιρίων σε ξενοδοχεία. Ενδεικτικά αναφέρεται η άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία ΜΟΝΖΑ Α.Ε. για αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης υφιστάμενου βιομηχανικού συγκροτήματος άρτου (με μνημείο διατηρητέο- κτίριο) σε ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, θα γίνει προσθήκη καθ΄ύψος, προσθήκη υπογείου και κατασκευή νέας πισίνας.
Επιπλέον, έγκριση δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτιρίων σε ξενοδοχείο και την επέκτασή του σε ιδιοκτησία Νικήτα, Γεωργίου, Εμμανουήλ και Ποθητής Βενετσάνου στη θέση “Χαροκόπου” εκτός οικισμού Άνω Κουφονησίου, διότι κατά τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών στο ακίνητο δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες και από την αιτούμενη αλλαγή χρήσης δεν θα προκληθεί βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, με άλλη απόφαση η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε μελέτη για το έργο: «Αποκατάσταση παλαιών πέτρινων διώροφων κατοικιών – αποθηκών προ του 1955 και μετατροπή τους σε ξενοδοχείο 4 αστέρων σε οικόπεδο εντός του σχεδίου πόλης της Μηλίνας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Η έγκριση δόθηκε επειδή διαπιστώθηκε ότι με την υλοποίησή του έργου δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας, ο πολεοδομικός ιστός και η σχέση μεταξύ των κτιρίων και των υπαίθριων χώρων του προστατευόμενου τόπου, με τον όρο να μην κατασκευαστεί η προτεινόμενη κολυμβητική δεξαμενή καθώς λόγω μεγέθους και θέσης κυριαρχεί στον ακάλυπτο χώρο και ανταγωνίζεται την αρχιτεκτονική των υφιστάμενων παραδοσιακών κτισμάτων που την περιβάλλουν.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram