Πριν λίγες ημέρες η Κρήτη και ο Άγιος Νικόλαος έγινε πόλος έλξης της κορυφαίας γαστρονομίας στον κόσμο!
Το 5* ξενοδοχείο Daios Cove που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης υποδέχτηκε τον κορυφαίο σεφ όλων των εποχών, τον Αλέν Ντουκάς (Alain Ducasse) που είναι κάτοχος ενός μικρού γαλαξία από 21 αστέρια Michelin.
Το δεύτερο μεγάλο όνομα της παγκόσμιας γαστρονομικής οικογένειας που φιλοξενήθηκε στο Daios Cove είναι ο κορυφαίος Βραζιλιάνος σεφ Αλεξ Ατάλα (Alex Atala) που η ιστορία του ένωσε την βραζιλιάνικη κουζίνα με ολόκληρο τον κόσμο.
Μία ακόμη έκπληξη στην κορυφαία αυτή συνάντηση των δύο θρύλων, ήταν και η κυρία Ευανθία ή γνωστή σε όλους Μυρωδάτη.
Η κυρία Ευανθία, από το χωριό της Κριτσάς στον νομό Λασιθίου, έδειξε και δίδαξε τους δύο μεγάλους σεφ με ιστορίες και μικράς tips της Κρητικής κουζίνας.
Το τύλιγμα του καλτσουνιού και ο τρόπος παρασκευής τους εντυπωσίασε τους δύο σεφ που και οι ίδιοι δοκίμασαν να τα φτιάξουν -με δυσκολία- όπως και δοκιμές έκαναν και στα παραδοσιακά ξεροτήγανα με μέλι.
Παράλληλα με τα «μυστικά» της κ. Ευανθίας, που φιλοξενήθηκε στο Culinary School εντός του Daios Cove, τους έγινε και παρουσίαση διάφορων κρητικών προϊόντων της περιοχής μας.
Στην κορυφαία αυτή συνάντηση τους προσκεκλημένους καλωσόρισε, ο Γενικός Διευθυντής του Daios Cove κ. Γιώργος Μπριλάκης ο οποίος με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και την εμπειρία του, έδειξε στους καλεσμένους την γνήσια ελληνική φιλοξενεία… μαζί με τον Food and Beverage Manager τον κ. Αντώνη Μπούσδογλου με την μεγάλη δυναμική-εμπειρία του στο Daios Cove εδώ και 12 χρόνια.
Λίγα λόγια για το Αλέν Ντουκάς
Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1956 και το 1977 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός στο κορυφαίο εστιατόριο «Moulin de Mougins» υπό τον θρυλικό σεφ Roger Vergé, δημιουργό του Cuisine du Soleil, και έμαθε τις Προβηγκιανές μεθόδους μαγειρικής για τις οποίες έγινε αργότερα γνωστός.
Το πρώτο του αστέρι Michelin το κέρδισε όντας σεφ στο «La Terrasse» του Hotel Juana στο Juan les Pins, έκτοτε άρχισε να επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, ξεδιπλώνοντας τις γαστρονομικές, επαγγελματικές και επιχειρηματικές του δεξιότητες. Το 2005, ο Αλέν Ντουκάς έγινε κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ καθώς είχε τρία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin σε τρεις διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα.
Την δεδομένη στιγμή, ο σεφ Ντουκάς διατηρεί δύο εστιατόρια που βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, αρχικά το Louis XV στο Hotel de Paris στο Μονακό και το Alain Ducasse στο The Dorchester, και τα δύο έχουν τρία αστέρια Michelin.
Σημειώνεται όμως ότι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια όλων των εποχών, είναι ο Joël Robuchon ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2018, διατηρώντας εστιατόρια στις ΗΠΑ, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και την Μπανγκόκ. Είχε τον τίτλο του «Σεφ του Αιώνα», τον οποίο του είχε δώσει ο διάσημος οδηγός εστιατορίων Gault et Millau.
Συνάντηση με τον άνθρωπο που δημιούργησε και ταξίδεψε τη σύγχρονη κουζίνα της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη
Αλεξ Ατάλα, το όνομα που έχει συνδέσει την κουζίνα της Βραζιλίας με ολόκληρο τον πλανήτη.
Γεννήθηκε το ’68 σε μια εργατική γειτονιά του São Paulo από γονείς Βραζιλιάνους. Μια παλιά ιρλανδική ρίζα ευθύνεται για το κοκκινομάλλικο ασπρουλιάρικο αγόρι που ξεχωρίζει στην οικογένεια, στη γειτονιά, στο σχολείο. Αισθάνεται παρίας.
Καταφεύγει στην πανκ ροκ μουσική, ενθουσιάζεται, ταυτίζεται. Κάνει τατουάζ, παίζει μουσική ως ντιτζέι, αισθάνεται ότι ανήκει κάπου αλλού. Δεκαεννιά χρονώ αποφασίζει να φύγει για την Ευρώπη. Πιάνει δουλειά ως μπογιατζής στο Βέλγιο, αλλά σύντομα ακολουθεί το παράδειγμα ενός συναδέλφου του και καταπιάνεται με τη μαγειρική. Θέλει να μείνει στην Ευρώπη, να βγάλει βίζα και η μαγειρική είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να το πετύχει.
Διασκεδαστικός γιατί ξέρει ήδη από το σπίτι του να καθαρίζει ψάρια, κρέας, πουλερικά. Φοιτά σε σχολή, ξεκινά να μαγειρεύει σε καλά εστιατόρια, εδώ, εκεί κι αλλού. Ανεβαίνει σιγά σιγά την ιεραρχία, είναι άξιος, πιάνουν τα χέρια του, κόβει το μυαλό του. Δουλεύει στη Γαλλία, στην Ιταλία. Κάποια στιγμή αποκτά το πρώτο του παιδί και τότε χτυπά το καταγωγικό καμπανάκι μέσα του. Θέλει το αγόρι του να μεγαλώσει Βραζιλιάνος. Επιστρέφει το 1994. Πιάνει δουλειά σε καλά εστιατόρια του São Paulo. Τότε καλά εστιατόρια θεωρούνται όσα μαγειρεύουν γαλλική και ιταλική κουζίνα. Η βραζιλιάνικη κουζίνα σνομπάρεται ως λαϊκή, φτωχική, δεν χαίρει της εκτίμησης των αστών.
Ένα φραστικό χαστούκι από Γάλλο σεφ τον κάνει να μελαγχολήσει δημιουργικά: «Είσαι πολύ άξιος σεφ, ταλαντούχος, αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να μαγειρέψεις γαλλική κουζίνα όπως ένας Γάλλος». Σαστίζει, αλλά βλέπει καθαρότερα πια: πρέπει να μαγειρέψει βραζιλιάνικα. Αναμοχλεύει τα παιδικά του χρόνια, αυτό που του είναι γνωστό. Κυνήγι, τροφοσυλλογή, ψάρεμα. Πήγε και πιο πίσω, πιο βαθιά, στην καρδιά της Βραζιλίας. Στον Αμαζόνιο, το κορυφαίο σύμβολο της χώρας του. Ο Αμαζόνιος θα γίνει το πυρηνικό στοιχείο του μενού του στο εστιατόριο που ανοίγει, το D.O.M. Η έρευνά του στη ζούγκλα είναι μνημειώδης. Γνωρίζει υλικά, μαθαίνει τρόπους, γνωρίζει ανθρώπους που θα του αλλάξουν τη σκέψη, τη ζωή. Ένας θησαυρός μυστικός, ανεκμετάλλευτος, είναι μπρος στα πόδια του και είναι ολοδικός του. Παταγώδης αποτυχία τον πρώτο καιρό. Δεν το βάζει κάτω, ορίζει ο ίδιος μια νέα πραγματικότητα, που μετά από λίγο θα τον φέρει στην κορυφή του κόσμου.
Το κλίμα σιγά σιγά αλλάζει. Η διεθνής αναγνώριση θα έρθει μετά τη συμμετοχή του στο Madrid Fusion, ένα πολύ επιδραστικό συνέδριο στη Μαδρίτη, που συγκεντρώνει τον αφρό της γαστρονομικής μαρκέτας του ντουνιά. Εκεί θα ξεδιπλώσει τη μαγειρική του σκέψη: σύγχρονη βραζιλιάνικη μαγειρική με άγρια υλικά του Αμαζονίου. Μαγειρεύει μια «μακαρονάδα» με φετουτσίνι από φρέσκια καρδιά φοίνικα, ένα υλικό που έως τότε το ήξεραν οι περισσότεροι ως προϊόν κονσέρβας.
Ο Atala έχει καταφέρει να εκφράσει μέσα από τη μαγειρική του με τρόπο μοναδικό την ψυχή του τόπου του. Ο Ferran Adrià ενθουσιάζεται, ανεβαίνει στη σκηνή δίπλα στον Atala. Τα φώτα πέφτουν πάνω του. Το εστιατόριο γίνεται αστραπιαία γνωστό. Έκτοτε φιγουράρει σε ζηλευτή θέση σε αυτή τη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου, έχει δύο αστέρια Μισλέν, κ.λπ. κ.λπ. Υφαίνει μόνος του το έπος της νέας βραζιλιάνικης κουζίνας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Ο Atala δεν παρασύρεται από την επιτυχία του και τις μύριες προτάσεις που του έχει φέρει στο διάβα του. «Μου είπαν να πάω να ανοίξω εστιατόριο εδώ κι εκεί. Στη Νέα Υόρκη, ας πούμε. Πώς να κάνω αυτό που κάνω στη Νέα Υόρκη; Πού θα βρω τα υλικά του Αμαζονίου εκεί; Και γιατί κάποιος να μαγειρέψει με υλικά του Αμαζονίου στη Νέα Υόρκη;» μου λέει και μένω με το στόμα ανοιχτό.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram