Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά την συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια συμφωνία που καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, καθώς και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με στόχο να επιμερίζεται η ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών.
Στην πρώτη παράγραφο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάποια αλλαγή από την πεπατημένη σε σχέση με το πώς θα αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον. Αυτό που αναφέρεται είναι η αποφασιστικότητα της Ένωσης να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.
«Παράθυρο» προς την Τουρκία
Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της Γερμανίας, το οποίο έγινε δεκτό, στα συμπεράσματα της ΕΕ υπάρχει αναφορά για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία και να υπάρξει μία στρατηγική συζήτηση στην επόμενη τακτική Σύνοδο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει καθώς υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και η ΕΕ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Άγκυρα.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram