Μια πτώχευση μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ένας πτωχευμένος άνθρωπος μπορεί να έχει διάφορα χαρακτηριστικά: να είναι παντρεμένος ή ελεύθερος, νέος ή ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα. Το Bloomberg παρουσιάζει μια λίστα, η οποία καταγράφει τους 6 πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να πτωχεύσει κάποιος.
1. Διαζύγιο
Ναι, ο νούμερο ένα παράγοντας είναι το διαζύγιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους που μένουν… χωρίς χρήμα στην τσέπη τους και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι διαζευγμένοι.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουμε διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αμοιβές για δικηγόρους. Παράλληλα, στον κάθε σύζυγο πέφτει επιπλέον χρηματικό βάρος αφού πλέον μιλάμε για δύο ξεχωριστά νοικοκυριά. Επίσης, πολλοί άνθρωποι, μετά τον χωρισμό καταλήγουν να υπερ- χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να καλύψουν τα έξοδα τους, τα οποία πριν καλύπτοντας από δύο μισθούς.
2. Υπερβολική χρήση πιστωτικών καρτών για έξοδα διαβίωσης
Πολλοί από τους ανθρώπους που καταλήγουν στην πτώχευση, χρησιμοποιούν υπερβολικά τις πιστωτικές τους κάρτες στην καθημερινότητα τους. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν πολλές σπατάλες, το χρέος να μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά και στο τέλος του μήνα αυτό να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Γι’ αυτό υπάρχουν δύο λύσεις: Πρώτον, να δημιουργείς έναν προϋπολογισμό στην αρχή του μήνα και να πορεύεσαι σύμφωνα με αυτό. Είναι σημαντικό να μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις. Δεύτερον να χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα με σύνεση. Επίσης, όταν κάνετε μεγάλες αγορές όπως ένα σπίτι ή αυτοκίνητο, να μην τοποθετείτε τις δόσεις σε μεγάλο βάθος χρόνου.
3. Απώλεια θέσης εργασίας και μείωση εισοδήματος
Η κύρια αιτία πτώχευσης για 4 στα 10 άτομα είναι η απώλεια της εργασίας τους ή η σημαντική μείωση τους εισοδήματος τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί στρέφονται επίσης στις πιστωτικές κάρτες και στην συνέχεια δεν μπορούν να απολυτρώσουν τα χρέη που έχουν δημιουργήσει.
Επίσης, αν για παράδειγμα παρουσιάσεις για μεγάλο διάστημα από τη δουλειά σου λόγω ασθένειας το καλύτερο είναι να μειώσεις άμεσα τα περιττά έξοδα.
4. Το χρέος… των συνταξιούχων
Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, η οποία αναβαίνει όλο και περισσότερο στη σχετική λίστα. Είναι οι συνταξιούχοι. Το 10% των ανθρώπων που καταλήγουν σε πτώχευση είναι συνταξιούχοι, πάνω από 60 χρονών. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε απρόσμενα γεγονότα που μπορεί να συμβούν και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική τους κατάσταση.
Επίσης, πολλοί από τους συνταξιούχους ζουν μόνοι τους και στηρίζουν τις πληρωμές των χρεών τους σε ένα εισόδημα. Λίγοι είχαν εξοικονομήσει χρήματα από την εποχή πριν συνταξιοδοτηθούν, καθώς εκείνα τα έσοδα τους χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τις τότε ανάγκες τους.
5. Φοιτητικό χρέος
Στο 13% των ανθρώπων που καταλήγουν στην πτώχευση, έχουν ακόμη φοιτητικά δάνεια να αποπληρώσουν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που παραθέτει το Bloomberg. Είναι ως ένα βαθμό λογικό, αφού για να αποπληρώσει ένας φοιτητής ολόκληρο το χρέος του μετά την αποφοίτηση του, προϋποθέτει την εξεύρεση μιας καλής δουλειάς. Κάτι που είναι δύσκολο στην εποχή μας.
Η συμβουλή σε αυτό είναι να δανείζεστε μόνο όσα χρήματα πραγματικά χρειάζεστε. Και μετά το τέλος τον σπουδών, η αποπληρωμή του φοιτητικού δανείου να γίνει πρώτη προτεραιότητα.
6. Στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου
Η κρίση που ξεκίνησε μετά το 2007 στις ΗΠΑ δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν έχετε πάρει ένα μεγάλο στεγαστικό δάνειο. Ειδικά όταν αυτό ξεπερνά τελικά την καθαρή αξία του ακινήτου.
Μπορεί τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν κατά καιρούς να είναι δελεαστικά, όμως αν αλλάξει ξαφνικά το οικονομικό περιβάλλον, τότε μπορεί πραγματικά να φτάσετε σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν στο στεγαστικό δάνειο, προστεθεί ένα μικρό χρέος τις πιστωτικής κάρτας και ένα δάνειο για το αυτοκίνητο, το ρίσκο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram