Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Η επικοινωνία και η ανάγνωση συναισθημάτων με τα ζώα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Μπορεί να μην επικοινωνούμε με τα ζώα με τρόπο παρόμοιο με τον δόκτορα Ντούλιτλ που μιλούσε «φαρσί» τη γλώσσα τους, αλλά πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορούμε από τους ήχους που κάνουν, να αποκτήσουμε πληροφορίες για τα συναισθήματά τους, όπως η ένταση και αν είναι θετικά ή αρνητικά.

Η δρ Ελοντί Μπρίφερ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση Royal Society Open Science και εξηγούν με ποιον τρόπο κατέγραψαν τους ήχους των έξι ειδών ζώων που μελέτησαν: άλογα, χοίρους, αίγες, αγελάδες, άγρια άλογα και αγριογούρουνα. Αρχικά κατέγραψαν κατά πόσον ο ήχος αφορούσε χρονική περίοδο που το ζώο ήταν σε διέγερση (κάτι που διαπιστώνεται από την ταχυκαρδία ή την κίνησή του) και αν παραγόταν σε θετικό πλαίσιο (όπως εν αναμονή τροφής) ή σε αρνητικό (όταν δηλαδή βρίσκονταν απομονωμένα). Για τους ανθρώπους χρησιμοποίησαν μαγνητοφωνήσεις αλληλουχιών λέξεων χωρίς νόημα. Αυτές είχαν καταγραφεί σε κατάσταση οργής ή φόβου, ώστε να εκφράζουν υψηλότερη ή χαμηλότερη ένταση συναισθημάτων (διέγερση), και με οργίλο ή χαρούμενο τρόπο ώστε να υποδεικνύουν αρνητικό ή θετικό πλαίσιο.

NOVA

Στη συνέχεια, ζήτησαν από 1.024 εθελοντές από 48 χώρες να ακούσουν προσεκτικά τα ζεύγη των λέξεων. Οι εθελοντές άκουσαν τέσσερα ζεύγη ήχων για κάθε είδος. Στα δύο ζεύγη έπρεπε να αξιολογήσουν τη συναισθηματική ένταση ως υψηλή ή ως χαμηλή και στα υπόλοιπα να αξιολογήσουν το συναίσθημα ως θετικό ή αρνητικό. Οπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές αξιολόγησαν σωστά τη συναισθηματική ένταση στο 54,1% περιπτώσεων και τον τύπο του συναισθήματος σε ποσοστό 53,3%. Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κατανόησαν καλύτερα τους ήχους των οικόσιτων, εξημερωμένων ζώων.

Το επίπεδο διέγερσης σε άλογα και χοίρους αξιολογήθηκε ορθά στο 59% και 58% (αντιστοίχως) των περιπτώσεων, ενώ στους ανθρώπους στο 55%. Ο τύπος συναισθήματος αξιολογήθηκε ορθά σε ποσοστό 58% και 64%. Το ίδιο ποσοστό στους ανθρώπους δεν ξεπερνούσε το 68%.

Η δρ Μπρίφερ εκτιμά πως οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν το «νόημα» των ήχων που κάνουν τα ζώα, κάτι που θα διευκολύνει όσους βρίσκονται σε μεγάλη εγγύτητα με αυτά, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, να τα καταλαβαίνουν καλύτερα.

«Παλιότερα οι επιστήμονες εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στη φυσική υγεία του ζώου κατά την αξιολόγηση της ευζωίας του. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι και τα συναισθήματα αυτών των όντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», κατέληξε η δρ Μπρίφερ.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button