Τους τελευταίους δύο μήνες, η Apple, η Google και η Samsung παρουσίασαν τα νεότερα smartphones και άλλες συσκευές τους με στόχο να «αναγκάσουν» τους καταναλωτές να κάνουν αναβάθμιση ενόψει των γιορτών.
Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη τακτική, αυτές και άλλες εταιρείες δημιουργούν ένα πρόσθετο πρόβλημα: τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Η περιορισμένη διάρκεια ζωής πολλών τεχνολογικών gadget σε συνδυασμό με λίγες επιλογές για την επισκευή παλαιότερων συσκευών, επιτείνουν το πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων με την πάροδο των ετών. Τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ο κόσμος παρήγαγε 53,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2019 και μόνο το 17,4% αυτών ανακυκλώθηκε.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, Το Φόρουμ Waste Electrical and Electronic Equipment (WEE), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το επίκεντρο φέτος είναι να αναλάβουμε δράση με τα μικρά κομμάτια ηλεκτρονικών αποβλήτων που πολλοί άνθρωποι μπορεί ακούσια να συσσωρεύουν. Αυτά περιλαμβάνουν παλιά κινητά, ακουστικά, τηλεχειριστήρια και ποντίκια υπολογιστή.
«Οι άνθρωποι τείνουν να μην συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία και μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους», δήλωσε ο Pascal Leroy, γενικός διευθυντής του φόρουμ WEEE.
Παιδική εκμετάλλευση
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) λέει ότι μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την ικανότητα να απορρίψουν αυτές τις εισαγωγές ή υποδομές για την ασφαλή ανακύκλωσή τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε επίσης ότι τα παιδιά, με τα μικρότερα χέρια τους, χρησιμοποιούνται συχνά για να επεξεργάζονται βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες αναζητώντας πολύτιμα στοιχεία όπως ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο και άλλα. Ο ΠΟΥ είπε ότι περισσότερα από 18 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία τους καθώς εμπλέκονται σε αυτήν την άτυπη βιομηχανία επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Τι πρέπει να κάνετε
Σύμφωνα με το CNN Business υπάρχουν τρόποι για να συμβάλλει κάποιος στην αντιμετώπιση των ηλεκτρικών αποβλήτων.
Βρείτε μια υπηρεσία ηλεκτρονικής διάθεσης απορριμμάτων
Εάν ζείτε σε μια περιοχή που προσφέρει υπηρεσίες απόρριψης ηλεκτρονικών απορριμμάτων (είτε μέσω συγκεκριμένων ημερομηνιών παραλαβής είτε σε τοποθεσία παράδοσης), οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ξεφορτωθείτε παλιά gadget.
Ο συλλογικός αντίκτυπος της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων μπορεί να είναι συγκλονιστικός. Για κάθε 1 εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα που ανακυκλώνονται, η EPA λέει ότι μπορούν να ανακτηθούν 35.000 λίβρες χαλκού, 772 λίβρες ασήμι, 75 λίβρες χρυσού και 33 λίβρες παλλάδιο.
Συνεννόηση με τον πωλητή λιανικής
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα κέντρο ανακύκλωσης κοντά, ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι έμποροι λιανικής διαθέτουν επίσης προγράμματα που επιτρέπουν στους πελάτες να φέρουν ηλεκτρονικά απόβλητα για ανακύκλωση. Και πολλοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έχουν προγράμματα που προσφέρουν πιστώσεις ή δωρεάν ανακύκλωση σε αντάλλαγμα για συναλλαγές μεταχειρισμένων gadget. Η Google, για παράδειγμα, προσφέρει μια επιλογή να ζητήσετε μια δωρεάν ετικέτα αποστολής για ταχυδρομείο σε ορισμένα χρησιμοποιημένα gadget και ηλεκτρονικά είδη για ανακύκλωση.
Μην βιαστείτε να αναβαθμίσετε
Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος λένε ότι το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι απλώς να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τα ηλεκτρονικά σας για όσο το δυνατόν περισσότερο. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό γίνεται πιο εύκολο από ποτέ.
Ενώ οι κατασκευαστές τεχνολογίας έχουν δεχθεί πυρά για τακτικές που στοχεύουν να σας κάνουν να αναβαθμίσετε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πρόσφατα θεσπίσει αλλαγές για να ωθήσουν τις εταιρείες να διευκολύνουν τους πελάτες να επισκευάσουν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και να υποστηρίξουν την άνοδο του κινήματος Right-to-Repair.
Νωρίτερα φέτος, η Apple και η Samsung ξεκίνησαν τα καταστήματα επισκευής αυτοεξυπηρέτησης, προσφέροντας ανταλλακτικά για χρήστες που αναζητούν επιδιορθώσεις για τα smartphone τους. Παρομοίως, η Google ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει γνήσια ανταλλακτικά Pixel για όσους κάνουν DIY σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα φέτος.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram