Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

To Twitch αλλάζει, αλλά οι εναλλακτικές βρίσκονται εκεί έξω

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που το Amazon εξαγόρασε το Twitch, την πιο σημαντική streaming πλατφόρμα του πλανήτη.

Οκτώ χρόνια είναι μία ολόκληρη ζωή για το internet, όμως ο παγκόσμιος κολοσσός δεν έχει καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του κόστους μετάδοσης ζωντανής ροής μέσω internet και της ανάγκης για κέρδη. Το προϊόν του Twitch είναι οι streamers του, αλλά επειδή πρόκειται για ζωντανά όντα, δεν είναι δυνατόν να πιέσεις πολύ όταν πρόκειται για τα κέρδη τους.

NOVA

Το Twitch είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα για gamers, αλλά πλέον οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά της. Εκτός από εκείνους που παρουσιάζουν το ταλέντο τους στα βιντεοπαιχνίδια, όπως στο League of Legends ή στο Fortnite, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη. Άνθρωποι που επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο blackjack χάρη σε online πλατφόρμες όπως το PokerStars Casino όπου μπορούν να προπονηθούν εύκολα, άλλοι που κάνουν μεταδόσεις για μαγειρική, χιλιάδες που διατηρούν vlogs για ταξίδια και πάρα πολλοί που ασχολούνται με τη μόδα. Τα πράγματα δεν είναι πια όπως παλιά καθώς το Twitch έχει μεγάλο ανταγωνισμό, όμως παρ’ όλα αυτά πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα μειώσει από τους streamers το έσοδο από τις συνδρομές των followers τους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από το 70 στο 50%.

Στο παρελθόν, το Twitch είδε δεκάδες δημοφιλείς streamers να αποχωρούν από την πλατφόρμα του και να κλείνουν αποκλειστικά συμβόλαια μετάδοσης με το YouTube. Οι αντιδράσεις από τη νέα απόφαση του Twitch δεν ήταν θετικές, αφού ήδη αρκετοί streamer πήραν θέση. Η Kaitlyn Siragusa, γνωστή ως Amouranth, με έξι εκατομμύρια ακόλουθους και πάνω από 15 χιλιάδες συνδρομητές, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, αφού η απόφαση επηρεάζει τη δική της τσέπη.

Η Siragusa δεν ανήκει στο μικρό, κλειστό κλαμπ των streamers που έχουν αποκλειστική συνεργασία με την πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να περιμένει ότι σύντομα θα δει το ποσοστό από τις συνδρομές να μειώνεται στο 50%. Είναι, όμως, αποφασισμένη να κοιτάξει την επόμενη μέρα και εξετάζει όλες τις επιλογές της. Πριν από μία δεκαετία η πλατφόρμα ήταν μόνη της στον χώρο του online streaming, ειδικά για τους gamers που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο Twitch, αλλά τώρα οι επιλογές είναι πολλές.

Mechanical Solutions

Πρώτο και καλύτερο το YouTube Gaming, που από το όνομα και μόνο καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Μοιάζει αρκετά με τη γνωστή πλατφόρμα streaming, όμως κυρίως ασχολείται με τα βιντεοπαιχνίδια και δίνει έμφαση εκεί. Με δεδομένο ότι η Google βρίσκεται πίσω από αυτό, αποτελεί έναν σοβαρό ανταγωνιστή για το Twitch, ενώ παράλληλα από τη στιγμή που οι λειτουργίες του μοιάζουν με το γνωστό YouTube, είναι πιο εύκολο για τον χρήστη να το συνηθίσει. Εκεί βρίσκει κανείς όλα όσα υπάρχουν και στο Twitch σχετικά με τα παιχνίδια: λύσεις σε γρίφους για να ολοκληρωθούν πίστες παιχνιδιών, κριτικές και παρουσιάσεις.

Έπειτα υπάρχει το Facebook Gaming. Αυτό εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και σίγουρα δεν αποτελεί τη βασική επιλογή των gamers. Είναι, ωστόσο, μία εναλλακτική λύση που έχει στήριξη από τη Meta του Ζούκερμπεργκ και δεν είναι διόλου αμελητέα ποσότητα. Είναι σημαντικό ότι διαθέτει μεγάλο bandwidth και υποδομές για απρόσκοπτο streaming, κάτι που σημαίνει ότι όσοι το επιλέξουν δεν θα έχουν τεχνικές δυσκολίες. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει να προσελκύσει κοντά του παίκτες των eSports, οι οποίοι χρειάζονται ακόμα και το millisecond προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Το Periscope αποτελεί μία ακόμη επιλογή, σε μία πλατφόρμα που είναι σχετικά νέα. Ανήκει στο Twitter, που εξαγόρασε το Periscope πριν από επτά χρόνια. Αποτελεί μία εφαρμογή που προσφέρει live streaming σε φορητές συσκευές, έχει άπειρες επιλογές που βοηθούν τον χρήστη και είναι ευκολόχρηστη επειδή οι μεταδόσεις γίνονται από το κινητό. Προσφέρει αλληλεπίδραση του streamer με τους followers και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν άλλες, λιγότερο γνωστές επιλογές. Το Smashcast αποτελεί μία πλατφόρμα που προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία μετάδοσης χάρη στην ενσωμάτωση HTML5 και JavaScript, ενώ είναι ανερχόμενη δύναμη. Το UStream αποτελεί μία ακόμη καλή περίπτωση και προσπαθεί από χρόνια να φτάσει στο επίπεδο του Twitch, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές. Ανάμεσά τους είναι η μετάδοση talk shows, κυρίως για βιντεοπαιχνίδια και για γεγονότα eSport. Μάλιστα, το UStream χρησιμοποιείται από άλλες πλατφόρμες όπως το LinkedIn, το Facebook, ακόμη και τη NASA.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button