Ένα βουητό τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους του χωριού Καμάρες της Κρήτης, καθώς δεν μπορούν να διαπιστώσουν από πού προέρχεται. Ειδικότερα, βουητό και ένα τράνταγμα, όμοιο με πτώση τεράστιου βράχου, έβγαλε τους κατοίκους από τα σπίτια τους.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών Γιώργος Κουτεντάκης, στις 17.50 το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, συνέβη για πρώτη φορά και ακολούθησε μία ακόμη αργότερα, στις 22.15 την ίδια μέρα, ενώ και το επόμενο πρωί το φαινόμενο έγινε αισθητό από τους κατοίκους αν και με μικρότερη ένταση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπόκωφο βουητό και το ταρακούνημα, σαν να γίνεται σεισμός, κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή. Όπως ο ίδιος ο κ. Κουτεντάκης αναφέρει, την τελευταία 15ετία οι κάτοικοι έχουν βιώσει κι άλλες φορές κάτι αντίστοιχο. Πριν από μερικά χρόνια, ανάλογο φαινόμενο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, είχε ξανασυμβεί στην περιοχή, όπου κλήθηκαν γεωλόγοι για να το εξετάσουν, χωρίς να προκύψει κάτι ανησυχητικό.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας τεράστιος βράχος που βρισκόταν σε απόσταση 400 μέτρων από το χωριό, αποκολλήθηκε, κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πάνω από 2.000 τόνοι πέτρες. Το γεγονός αυτό, προσθέτει ο ίδιος, κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιου γεωλογικού υπόγειου φαινομένου, που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το χωριό. Γι’ αυτό ζητούν να διερευνηθεί το θέμα από τους ειδικούς.
Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για το περιστατικό
Από την πλευρά του, απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στις Καμάρες. Όπως είπε, δεν φαίνεται να σημειώθηκε κάποιος σεισμός. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα ήταν τοπικό και μικρής ισχύος φαινόμενο. Θα μπορούσε, όπως εκτίμησε ο ίδιος, να είναι μια υπόγεια κατάρρευση σπηλαίου ή κάτι που προκλήθηκε από κάποιο τεχνικό μέσο, όπως κάποια έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την άποψη γεωλόγου, που μίλησε στο neakriti.gr υπάρχουν δύο σενάρια για τη δημιουργία του ήχου αυτού: Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο ήχος να προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή αερίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς. Τα αέρια αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες εμφάνισης του βουητού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες όπως υποστηρίζει, είναι ο ήχος αυτός προέρχεται από ένα υδραγωγείο ή ένα ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram