Πάσχα και Ραμαζάνι: Τρεις θρησκείες, μία ημερομηνία
Καθολικό και εβραϊκό Πάσχα, Ραμαζάνι: Οι σημαντικές γιορτές τριών μονοθεϊστικών θρησκειών σπάνια συμπίπτουν. Γιατί;
Ημέρες γιορτής για τις μονοθεϊστικές θρησκείες: Την Κυριακή, οι καθολικοί χριστιανοί γιόρτασαν το Πάσχα. Την ίδια ημέρα συνέπεσε και το εβραϊκό Πάσχα, κατά το οποίο οι εβραίοι γιορτάζουν την απελευθέρωση του λαού του Ισραήλ από την ηγεμονία των Φαραώ της Αιγύπτου.
Οι ημέρες αυτές ήταν όμως και για τους μουσουλμάνους ιερές: Το Ραμαζάνι ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 2 Μαΐου. Ορθόδοξοι χριστιανοί λοιπόν και μουσουλμάνοι φέτος νηστεύουν ταυτόχρονα.
Ένα ημερολογιακό σταυροδρόμι θρησκειών που είναι πράγματι αρκετά ασυνήθιστο – ειδικά όσον αφορά το πόσο κοντά πέφτει το ισλαμικό Ραμαζάνι με την Σαρακοστή και τις ημερομηνίες του χριστιανικού και του εβραϊκού Πάσχα. Διότι σε αντίθεση με το χριστιανικό ημερολόγιο, το οποίο καθορίζεται από την πορεία του ήλιου και το οποίο χρησιμοποιείται στον δυτικό κόσμο, το ισλαμικό ημερολόγιο είναι σταθερά ευθυγραμμισμένο με τη σελήνη και το σεληνιακό έτος. Οι δώδεκα μήνες διαρκούν 365 ημέρες για το ηλιακό έτος, το σεληνιακό έτος από την άλλη διαρκεί μόνο 354 ημέρες. Έτσι, το έτος και ο κύκλος των ισλαμικών εορτασμών «περιπλανώνται» στο δυτικό ημερολογιακό έτος κατά τη διάρκεια τριών γεμάτων δεκαετιών.
«Αδέρφια της ανθρωπότητας»
Η πιο σύντομη διάρκεια του έτους προσφέρει στους μουσουλμάνους «την ευκαιρία να ζήσουν το Ραμαζάνι, καθώς και τους άλλους θρησκευτικούς εορτασμούς σε διαφορετικές εποχές και υπό διαφορετικές κλιματικές συνθήκες», δήλωσε στη DW ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων, Αμπντασαμέν Ελ Γιαζίντι. Ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι οι γιορτές των μουσουλμάνων συμπίπτουν διαχρονικά με διαφορετικές γιορτές χριστιανών και εβραίων. «Κάτι που θα πρέπει να μας θυμίζει ότι είμαστε όλοι αδέρφια στην ανθρωπότητα και πρέπει να συνεργαστούμε».
Η εβραϊκή γιορτή του Πάσχα και η ημερομηνία του Πάσχα στις δυτικές εκκλησίες από την άλλη πλευρά είναι πάντα πολύ κοντά μεταξύ τους, ενώ πέφτουν πάντα αρχές της άνοιξης. Ωστόσο το να συμπέσει η ημερομηνία τους είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Το 2022, το εβραϊκό Πάσχα ήταν στις 16 Απριλίου, οι «άγιες μέρες» των καθολικών Χριστιανών από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στις 14 Απριλίου έως το πρωί της Κυριακής 17 Απριλίου.
Και βέβαια οι εορτασμοί του Πάσχα δεν έχουν ακόμη τελειώσει, καθώς για την ορθόδοξη Εκκλησία και ορισμένες από τις Εκκλησίες της Ανατολής που συνδέονται με την καθολική Εκκλησία, η Ανάσταση του Ιησού είναι το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου και το Πάσχα στις 24 Απριλίου. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά είναι η ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Πάπα Γρηγόριου ΙΓ’ και η καθιέρωση του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Έτσι,Έλληνες, Ρώσοι και άλλοι Χριστιανοί της Ανατολής γιορτάζουν φέτος την Ανάσταση μια εβδομάδα μετά τους Χριστιανούς της Δύσης. Και στη Γερμανία, οι ουκρανόφωνες κοινότητες προετοιμάζουν πλήθος εορτασμών εν όψει του ορθόδοξου Πάσχα – αναμένοντας την συμμετοχή πολλών προσφύγων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, την Ουκρανία, τις τελευταίες εβδομάδες.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram